HASZNOS INFORMÁCIÓK

klima nagykanizsa 2

 

A klímaberendezések üzemeltetése

Sokan hajlamosak arra, hogy a klímaberendezés megvásárlása és felszereltetése után elfeledkezzenek arról, hogy bizony ahhoz, hogy a berendezés kifogástalanul működjön, bizonyos kisebb karbantartásokat folyamatosan el kell végezni.

Az itt leírtak elsősorban azoknak szólnak akik otthonukban használnak klímaberendezést.
Általában a kereskedők csak abban az esetben fogadják el a reklamációkat, ha a berendezés szakszerű üzemeltetés, szakszerű szerelés és karbantartás mellett működött. Az üzemeltetés és karbantartás két részből tevődik össze. Az első a beüzemelő szakszerviz évi egyszeri teljes körű karbantartása, melyet jó esetben a vásárló és a szakszerviz közötti karbantartási szerződésben rögzítenek,

a másik pedig az üzemeltetőre háruló folyamatos karbantartás:

8Fontos, hogy a cserélhető légszűrőket, amelyek a split klímában megtalálhatók, legalább 4 hetente tisztítsuk ki, azonban ha a készülék olyan helyen üzemel, ahol a levegő koszosabb, a tisztítást gyakrabban is elvégezhetjük. A szűrők tisztaságának a foka nagyban befolyásolja a berendezés hatékonyságát. Az oldalfali, osztott (split) rendszerben üzemelő készülékekhez tartozékként, vagy külön, megvásárolt pollen szűrő készletet, nem lehet tisztítani! Egy pollenszűrő készletet általában egy klíma szezon után cserélni kell. Fontos, hogy a szűrők, pollen szűrők nem szabványosított méretűek, ezért a különböző típusú berendezések szűrői nem kompatibilisek egymással, ha szűrő cserére van szükség akkor csak az eredeti gyártó által gyártott szűrő készletek a megfelelőek.
Ha tudjuk, hogy a klímaberendezést nem fogjuk hosszabb ideig használni, akkor célszerű a berendezést, kikapcsolás előtt ventilátor üzemben 20-30 percet folyamatosan járatni, ezzel elérjük, hogy a berendezés kiszárad, megelőzve az esetleges gombásodását a belső alkatrészeknek. A kültéri egységet ne rakjuk körbe különféle tárgyakkal, a ventilátor védőrácsot ne takarjuk el, mivel így meggátoljuk a levegő kiáramlását a kültéri egységből. Sokszor előfordul, hogy a beltéri egység olyan helyre van fel szerelve, ahol esetleg az ablakon keresztül direkt napfény éri, ilyen esetekben, de általában használat közben, érdemes elsötétíteni a helyiséget megvédve a szobát a direkt napfénytől. Légkondicionált helyiségekben nem célszerű az ablakok, ajtók nyitva tartása sem.

Néhány alap szabály melyet, ha követ akkor a légkondicionálást minimális költséggel megúszhatja:

  • Tervezze meg előre azokat a munkákat amelyek hőtermeléssel járnak ( ruha mosás és szárítás, főzés, sütés). Ezeket célszerű a hűvösebb reggeleken vagy az esti órákban végezni.
  • Zárja el az összes olyan rést, amelyen keresztül a külső meleg levegő a légkondicionált helyiségbe juthat, szigetelje az ablakokat. Húzza el a függönyt vagy engedje le a redőnyt azokon az ablakokon, melyeket a nap süt.
  • Az ajtókat és az ablakokat zárja be, amikor a helyiségbe a légkondicionálót működteti.
  • Használja a készülék szabályzóját automatikus üzemmódban így a napszaknak megfelelően növelheti vagy csökkentheti a hőmérsékletet az éjszakai és a nappali hőterhelésből eredő különbsége miatt pénzt takaríthat meg.
  • A készülék szabályzóján az Ön komfortérzetének legmegfelelőbb értéket állítsa be, ne hűtse túl a lakást, ha megfelelően állítja be a hőmérsékletet 3-4 %-al kevesebb energiát fog a készüléke fogyasztani.
  • Tartsa tisztán illetve cserélje a légszűrőket rendszeresen.
  • Új rendszer telepítése esetén kössön karbantartási szerződést a beüzemelő szervizzel a későbbi problémák elkerülése érdekében.
  • A kültéri egységet ne takarja le a kültéri egységből kiáramló levegő útját ne gátolja semmilyen tárggyal.
    A légkondicionáló egységet minden tavasszal tisztítsa vagy tisztíttassa meg.

A sok éves gyakorlat azt mutatja, hogy a nyár első hőségriasztásával egy időben ugrásszerűen megnő a klímaberendezések iránti kereslet. Napok alatt hiánycikké válnak a különböző típusú, enyhülést adó készülékek, ám mivel sok esetben nem kis beruházásról van szó, érdemes néhány dolgot átgondolni vásárlás előtt. Összegyűjtöttük a klímaválasztás legfontosabb szempontjait:
A legegyszerűbb klimatizálási módszernek a mobilklíma tűnik, hiszen telepítéséhez nincs szükség szakemberre, nincs helyhez kötve, könnyen kezelhető. Hátránya viszont, hogy rossz a hatásfoka, és csak egyetlen, kisebb helyiséget képes lehűteni és a zaj miatt pihenni csak füldugóval lehet mellette. Hasonlóan rossz az ablakklíma is, melynek a belső fele zajos, míg a külső oldala még hangosabb…
A klasszikus split típusú légkondicionálók szélesebb körben ismertek, és noha a vezető gyártók már gondoskodtak az új generációs, energiatakarékos, halk üzemű készülékekről, még mindig vannak néhányan, akik nem szívesen használnának a klímaberendezéseket. Az Ő figyelmükbe ajánljuk az invertes klímákat, amelyek amellett, hogy jóval kevesebb energiát fogyasztanak a hagyományos klímákhoz képest, nem zavarják sem a környezetet sem Önt.

Hazánk energiafogyasztásának tíz százalékáért a klímák felelősek, érdemes tehát okos és környezetbarát berendezést választani, nem csak a pénztárcánkra, de a jövő generációkra is gondolva. A hagyományos klímaberendezések vagy hűtenek vagy nem hűtenek, középút nincs, mivel nem képesek a teljesítményük növelésére vagy csökkentésére, hanem folyamatosan ki- és bekapcsolják a meghatározott sebességen és teljesítménnyel működő kompresszort. Ezeknek a berendezéseknek a teljesítménye nem szabályozható, a készülékeket a szakma néha „fix”, vaqy “on/off” kompresszoros modellként is emlegeti. Az inverteres klímák viszont intelligensen és energiatakarékosan működnek, azaz a teljesítményük az adott hűtendő helyiség pillanatnyi hőszükséglete alapján alakul, nem kapcsolnak ki és nem is kapcsolnak be igazán. Az inverteres teljesítmény-vezérlés folyamatos szabályozást tesz lehetővé, így a klíma, működésének minden pillanatában, éppen akkora teljesítménnyel üzemel, amekkorát a körülmények és Ön megkívánnak. Míg egy hagyományos, split készülék D, vagy E energiaosztályba sorolható, addig az invertes klím A és AA osztályú, vagyis a leginkább energiatakarékos készülék.
Egy másik megközelítés szerint, egy felső kategóriás split készülék 650 W/h fogyasztással üzemel, míg egy ennél olcsóbb készülék akár 100-150 W/h-val is többet fogyaszthat .

Sokak számára súlyos tüneteket okozó ellenség az allergia, amit csak fokozhat a klímaberendezés levegőt áramoltató hatása. Éppen ezért célszerű MPI, vagy plazmaszűrővel ellátott készüléket felszereltetni, hogy a különböző vegyi szennyeződések, a cigarettafüst, a spórák, az atkák, a pollenek, és egyéb allergének ne irritálják az arra érzékenyeket. Valamint fontos, hogy a klímatulajdonosok legalább szezon előtt egyszer átvizsgáltassák, megtisztíttassák a készülékeket szakemberrel, mivel működés közben a hőcserélőn átáramló levegő óhatatlanul szennyeződéseket hoz magával. A túl szennyezett szűrők gátolják a légáramlást, ezáltal a klíma jóval többet fogyaszt, illetve nagymértékben csökken az élettartama. Az egészségmegőrzés szükségességére több légkondicionáló-gyártó is felfigyelt, ezért a legújabb klímaberendezések közül több típus is rendelkezik már légtisztító rendszerrel. Érdemes tehát ebből a szempontból is megvizsgálni a kínálatot.