ELVESZTEM A KÍNÁLATBAN

klíma_nagykanizsa

Segítünk eligazodni a fogalmakban.

Osztott (split) rendszerű klímaberendezések

Az osztott (split) rendszerű klímaberendezések nevüket onnan kapták, hogy a berendezések ketté vannak osztva. Tehát két részből, a beltéri és a kültéri egységből állnak, amelyeket réz csővezetékkel és elektromos kábelekkel kötünk össze. Az osztott típusú berendezéseken belül, elhelyezés szempontjából, több fajta készüléket gyártanak. Az otthonokban a legelterjedtebb az oldalfali készülék, de megkülönböztetünk elhelyezés szempontjából álmennyezetbe süllyeszthető (kazettás), mennyezet alá szerelhető, parapetre szerelhető készüléket. Az utóbbi három készülék általában drágább az előbbieknél, ezért azonban több elhelyezési lehetőséget, vagy elegánsabb megjelenést kapunk. Az osztott rendszerben működő komfort klímaberendezéseknek még egy nagy csoportja van ezek pedig a légcsatornázható készülékek. Ezen készülékek betervezése nagyobb szaktudást igényel és jóval drágább szerelési és anyag költséggel jár a beépítésük, viszont szinte hangtalanul, észrevétlenül végzik a dolgukat, velük a friss levegő utánpótlás is huzatmentesen megoldható. Az osztott rendszerű berendezéseket elsősorban nyáron hűtésre alkalmazzuk, de léteznek hűtő- fűtő modellek is amit kiegészítő fűtésre alkalmazhatunk az átmeneti tavaszi, őszi időszakokban. Alap kivitelben egy kültéri egységhez egy beltéri egység tartozik, de vannak úgynevezett multi rendszerű készülékek, melyeknél egy kültéri egységhez 2-5 beltéri egység tartozhat. Ez lehetővé teszi, hogy több szobát hűtsünk egy kültéri géppel, költséget és helyet megtakarítva. Megjegyzem, hogy ez a megtakarítás csak inverteres rendszernél igaz, mert a hagyományos on/off klímákból olcsóbban lehet 3 külön berendezést elhelyezni, mint egy triál multi rendszert telepíteni! Az osztott (split) klímaberendezések beltéri egységét a klimatizálandó helyiségbe szereljük úgy, hogy az a lehető legjobban át tudja forgatni a helyiség levegőjét. A kültéri egységet legtöbbször az épület homlokzatán, tartókonzolra szerelve, helyezzük el, de kerülhet akár a tetőre is. Ennek a szétválasztási módnak óriási előnye, hogy a zajosnak számító részek (ventilátor, kompresszor) a kültéri egységben helyezkednek el, így a beltéri egység nagyon csendessé válik. A két rész meghatározott maximális távolságra lehet egymástól, ezen távolságon belül kell megoldani az elhelyezésüket. Invereteres klímánál a kül- és beltéri egység távolsága akár 70 m is lehet! A készülékek felszerelése és üzembe helyezése szakszervizt igényel, a kereskedők csak ebben az esetben vállalnak garanciát a berendezésekre

1A DC Inverteres klímaberendezés akár egész évben, így télen is a rendelkezésünkre állhat a komfortunk megtartása érdekében.
Működési elvük, azaz a hőszivattyús technológia (levegő-levegő hőszivattyú) és az inverteres fordulatszám szabályozás alkalmazása miatt a korszerű klímaberendezések különösen alkalmasak arra, hogy akár a téli hónapokban is melegíthessék az otthonunkat.
Az inverteres klímaberendezések akár -20 Celsius fok külső környezeti hőmérséklet mellett is megbízható üzemelésűek alacsony energia felhasználás mellett.

Egyes klímaberendezés típusok a fűtés és hűtés mellett alkalmasak a helyiség levegőjének a tisztítására, sőt akár szellőztetésre, oxigén dúsításra vagy akár a levegő megfelelő párásításra és párátlanítására is. A klímaberendezés lehet akár a fűtéskorszerűsítésünk része is.

A klímaberendezés energiatakarékossági besorolása (A,B,C, stb. energiaosztály), más néven a COP (a fűtésnél), vagy EER (hűtésnél) mutatója döntő jelentőségű a vásárlás előtti kiválasztásnál, illetve a későbbi használatuk során képződő energiafogyasztásnál. Törekedni kell arra, hogy a pénztárcánk szerinti legmagasabb COP értékkel rendelkező klímaberendezést válasszunk az adott kategórián és teljesítményen belül, így biztosak lehetünk abban, hogy magas minőségű és a lehető leginkább energiatakarékosabb klímaberendezés fogja szolgálni a kényelmünket. A klímaberendezés gyártóknak egyre inkább előtérbe kerül a különböző energiabesorolásokon felüli, magasabb besorolási értékek elérése, mint például az “A”-energiaosztályt is meghaladó “A+” mutató, de számunkra  a leginkább pontosabb képet mutató COP és EER érték mutatja meg az igazi különbséget a klíma típusok között.
Előfordulhat, hogy ugyanazon árkategóriába tartozó azonos teljesítményű és tudású légkondi ugyanolyan energiabesorolást kap (pl. “A”- energiaosztály), de míg az egyik klímaberendezés épp csak eléri az adott kategória szintjét, addig a másik klíma jóval túlhaladja azt, így például a használati ciklus végére akár ez a különbség sok-sok ezer forintot is jelenthet a villanyszámlában.

A COP érték azt mutatja meg a számunkra, hogy 1 kw felvett villamos teljesítményből a klímaberendezés mekkora fűtési vagy hűtési energiát tud juttatni a fűteni kívánt helységbe.

Törekedjünk márkás, magyarországi képviselettel rendelkező klímaberendezést vásárolni, ahol évekkel később is biztosított lesz az alkatrész utánpótlás.

A legjobban akkor döntünk, ha a kiválasztott klíma készüléket a klímaberendezések forgalmazásával és telepítésével foglalkozó cégtől vásároljuk meg, mert az erre szakosodó cégeknek üzleti érdekük szolgál az ügyfeleikkel való jó és személyes kapcsolat kiépítésére és fenntartására, hiszen évekig rendszeresen szolgáltathatják a klímaberendezés karbantartását, tisztítását, esetleges javítását az ügyfelük legnagyobb megelégedésére.
Ha a klímaberendezést a telepítő cégtől vásároljuk, akkor az esetleges garanciális problémáktól is mentesíthetjük magunkat azzal, hogy ugyanazon cég jön ki garanciában megjavítani a klímaberendezésünket, mint akitől megvásároltuk. A hipermarketekben megvásárolt klíma esetében általában egy helyi klímaszerelőt bízunk meg a telepítéssel, aki beszereli ugyan a készüléket, de szinte teljesen biztosak lehetünk benne, hogy a klímaberendezés esetleges garanciális javítására nem lesz jogosultsága, azaz rossz esetben akkor is ki kell fizetnünk a klímaberendezés telepítési költségét, ha a klímánk már az első pillanatokban is hibásnak bizonyul.
A klímaberendezés forgalmazására és telepítésére is szakosodott vállalkozások hosszú távra terveznek, így a vevő nem csak akkor fontos amikor vásárol, hanem azontúl is.

A klímaberendezés gyártó cégek kivétel nélkül az időszakos karbantartási feladatok elvégzésének terhe mellett adják meg a garanciaidőt.
A garancia feltétele a minimum évente kétszeri (tavasszal és ősszel) karbantartás, tisztítás elvégeztetése, amely munkafolyamat díjköteles tevékenység, tehát az ügyfélnek fizetni kell érte.

A legjobb megoldás, ha a klímás cégtől megvásárolt klímaberendezés beüzemelését is az érintett céggel végeztetjük el, mivel rendelkeznek az erre feljogosító fényképes zöldkártyával és a Samsung klímaberendezés választása esetén egy speciális, külön regisztrációs szerelői számmal, igazolvánnyal, valamint ha az időszakos karbantartási feladatokat is ugyanezen céggel végeztetjük el, biztosan egyetlen céggel állunk kapcsolatban, aki garantáltan megtesz mindent!


Az előzőekben már szóltunk az osztott rendszerű berendezések különféle típusairól, most egy kicsit bővebben ismertetjük ezeket.

 Monosplit típus
(Single Split Type)2
 Ez a berendezés 2 egységből áll. A beltéri egységből és a kültéri egységből. A beltéri egység többnyire oldalfalra szerelhető típus, de az alábbiak szerint több féle létezik.
 Multi split típus
( Multi Split Type)3
 Ez a berendezés egy kültéri egységből és több, akár 5 beltéri egységből is állhat. Alkalmas több helyiség hűtésére egy kültéri egység felhasználásával. A beltéri egységek az alábbiak szerint több félék lehetnek.
 Parapetre szerelhető készülékek
(Floor Type)4
 A készülék beltéri egysége az oldalfalra akár a radiátor helyére is szerelhető. Alkalmazhatóak olyan helyeken ahol a fali, kazettás, mennyezeti gépekkel nem megoldható a helyiség hűtése.
 Mennyezet alá szerlhető típus
(Ceiling Type)5
 Ezen berendezések méret sora általában nagyobb hűtőteljesítmény értékről indul, ebből adódóan nagyobb helyiségek elsősorban irodák, éttermek stb., klímatechnikai problémainak megoldására alkalmazzuk.
 Álmennyezetbe süllyeszthető készülékek
(Cassette Type)6
 A készülékek beltéri egysége az álmennyezetbe süllyeszthető. Léteznek multi változatok is a berendezésből, de a leggyakoribb az egy kültéri + egy beltéris kialakítás. A készülékek elsősorban irodák, üzlethelyiségek hűtésére használjuk.
 Álmennyezetbe süllyeszthető készülékek
(Cassette Type)7
 A készülékek beltéri egysége az álmennyezetbe süllyeszthető. Léteznek multi változatok is a berendezésből, de a leggyakoribb az egy kültéri + egy beltéris kialakítás. A készülékek elsősorban irodák, üzlethelyiségek hűtésére használjuk.